Sammanfattning

Kung Gustav Adolf var först med att flytta in i och bo på Haga slott. Från 1930-talet fram till 1947 levde han på slottet tillsammans med hustrun Sibylla, och med tiden, deras gemensamma son Carl Gustaf. 1947 omkom Gustav Adolf i en tragisk flygolycka endast 40 år gammal. Carl Gustaf var då endast 9 månader gammal, och Sibylla och bebisen flyttade strax därefter tillbaka till Stockholms slott. Under flera år disponerades slottet av Sveriges regering innan kronprinsessparet flyttade in 2010.

Hagaparken är utformad som en typisk engelsk park, och är ett populärt och mycket omtyckt område för lek och rekreation, för invånarna i Stockholm och för turister och besökare i området. Det som utmärker en typisk engelsk park är att man försöker eftersträva att likna naturen så mycket som det bara går, genom såväl arkitektur som växter och blommor från olika tidsperioder och kulturer.

Inne på parkområdet finns diverse byggnader, några av dem uppförda på uppdrag av Gustaf III som var mycket djur- och naturintresserad. Här finns den s.k. Turkiska kiosken, eller paviljongen som den också kallas, uppförd på 1780-talet av arkitekten och konstnären Fredrik Magnus Piper, de tre s.k. Koppartälten som delvis använts som bostäder åt park- och trädgårdsanställda, men också som stall åt Gustav III:s olika djur, den Kungliga begravningsplatsen där bl.a. den engelska kronprinsessan Margareta ligger begravd, det exotiska och välbesökta Fjärilshuset och det intilliggande akvariet Haga Ocean där man kan besöka regnskogen och se hajarna matas och en rad andra intressanta byggnader, restauranger och kaféer.

I de flesta av parkens byggnader går det utmärkt att arrangera privata evenemang, det finns flera lokaler att hyra och boende finns i närheten. För bröllop och företagsevenemang lämpar sig kanske Fjärilshuset och/eller Stallgården allra bäst, och för minnesstunden och/eller begravningskaffet erbjuder värdshuset i Koppartälten såväl rogivande som avskild miljö, samt gångavstånd till Norra Begravningsplatsen och dess samarbetspartner Fonus begravningar och Familjens jurist.