Koppartälten

Historia

De vackra Koppartälten stod klara år 1790, och byggdes enligt ritningar av den franske arkitekten, konstnären och grafikern Louis Jean Desprez. Han var under många år verksam i Sverige, då han huvudsakligen arbetade på uppdrag av Gustav III.

Deprez tog uppdrag både som målare och som arkitekt, och målade bland annat tavlor som hänger i San Pietro in Vaticano (Peterskyrkan) på uppdrag av Gustav III, som även besökte kyrkan för att bevittna konstverken i egen hög person då en av dem föreställer den svenske kungen på högst majestätiskt manér. Desprez flyttade så småningom permanent till Stockholm för att kunna måla tavlor föreställande Gustav III:s ryska krig, varav en av de mesta kända går under namnet “Segern vid Hogland”.

Meningen var att alla tavlor föreställande scener ur kungens tillvaro skulle sättas upp inne på Drottningholms slott, men arbetet avstannade och flertalet tavlor magasinerades. 1786 ritade Deprez ett förslag föreställande Stora Haga slott, men även om just detta slott aldrig blev uppfört finns alltså flera andra byggnader som ritats av den franske arkitekten, bl.a. Kinesiska paviljongen och Koppartälten.

Kaféet och värdshuset

Numera hyser alltså Koppartälten kafé och värdshus, som drivs av syskonparet Madeleine Olsson Cederlund och Rikard Surting. De tog över verksamheten från sin far, Leif Olsson, 2007. Kaféet håller öppet varje dag och här erbjuder man allt från smaskiga bakelser och småkakor till bullar, smörgåsar och enkla smårätter. Allt bakas från grunden i det egna köket och man är noga med vilka råvaror som används. Detta är ett perfekt andningshål för barnfamiljen, kompisgänget, kollegorna och besökare som vill ta en paus ifrån storstadens myller och många ljud.

Det finns även möjlighet att anordna mindre, privata evenemang i tälten, som bröllop, namngivningsceremonier, barn- och födelsedagskalas, dop- och/eller begravningskaffe etc. Det sistnämnda lämpar sig extra bra, då Norra Begravningsplatsen ligger på gångavstånd från parken och då tälten erbjuder en rofylld, vacker miljö som lämpar sig för begravningskaffet och/eller minnesstunden.