Fjärilshuset

Fjärilshuset som grundades 1989 har flera attraktioner, som exempelvis fågelhuset, vinterträdgården, den asiatiska trädgården samt akvariet Haga ocean. Här finns även ett kafé och en välfylld present/souvenirshop.

Fjärilshuset lämpar sig för alla åldrar, då det erbjuder vackra miljöer och behagligt klimat, särskilt på vintern när det är kallt och rått utomhus. För känsliga personer bör nämnas att inomhustemperaturen aldrig får ligga under 25 grader, och att luften är mycket fuktig då det är i ett sådant klimat fjärilarna trivs bäst.

I början av 2007 bytte Fjärilshuset ägare och en del förändringar har skett sedan dess. Självklart finns alla vackra, exotiska fjärilar kvar. De nyare inslagen står de havs-, flod- och sjömiljöer som integrerats i omgivningarna för. Här njuter man av regnskogens mångfald och tropiska värme. Kanske får man också uppleva kläckningen av en ny fjäril som för första gången breder ut sina vingar.

En hel del av de fjärilar som finns i Fjärilshuset är importerade. De kommer som puppor, kläcks och utvecklas till vackra fullvuxna fjärilar. En del går faktiskt igenom hela livscykeln härinne. Fjärilar behöver hög luftfuktighet och värme för att trivas som bäst, och i Fjärilshuset finns det alltid minst 700 olika arter av fjärilar att beundra och beskåda, något som för oss i Sverige anses väldigt exotiskt men som där fjärilarna ursprungligen kommer ifrån är en helt naturlig del av naturen. Viktigt att veta är att det inte finns några utrotningshotade fjärilsarter på Fjärilshuset.

Praktiskt inför besöket

Det går på grund av begränsad yta inte att ta med sig barnvagn in i Fjärilshusets utställningsdel, men precis utanför entrén finns en praktisk barnvagnsparkering som är fri att använda.

Varken Fjärilshuset, eller det intilliggande akvariet Haga Ocean, är anpassat för rullstolsburna personer eller för andra eventuella hjälpmedel. På vissa områden kan det luta ganska brant, och underlaget är ojämnt på flera ställen. Vill man se koikarparna matas ska man vara på plats senast 13.00, detta sker samma tid varje dag.