Fjärilshuset “special”

Fjärilshuset i Hagaparken håller generellt sett öppet alla dagar, och här njuter man av att strosa omkring bland fritt flygande exotiska fjärilar i det stora, tropiskt varma och inredda växthuset. Här kan man få se allt från parningsdans till kläckning, och som om det inte vore nog finns en av nordens största hajtankar precis intill växthuset, i det som kallas Haga Ocean.

Under utvalda helger och vissa skollov finns parkens zoolog Owe Sandström på plats, mest känd från Skansenakvariet och från olika TV-program. Owe håller spännande föredrag och presentationer om de båda byggnaderna och dess djurliv. Man anordnar dessutom kvällsvisningar som vänder sig till scoutgrupper, intresse- och ungdomsföreningar, företagsgrupper, privatpersoner etc. Bokar man en kvällsvisning får man först en presentation av anläggningen, som följs av en spännande och intressant rundvandring där man får möta djuren på nära håll, allt från jättemalar, sköldpaddor och grodor till insekter och ödlor, och självklart – alla fjärilar och hajar.

Sedan ett par år tillbaka arrangeras även en julmarknad inne i parkområdet. Hit kan man komma och njuta av väldoftande julmat, åka hundsläde, titta på svenskt hantverk, isskulpturer och köpa julklappar till nära och kära. Allt detta och lite till sker under de tre första adventshelgerna innan jul.

Invigningen har tidigare år skett inne på Fjärilshuset och man har kunnat se eld- och trollerikonster, lyssnat till körsång, ridit på ponnyer samt smakat på såväl grillat som vegetarisk julmat tillagad av någon av alla duktiga kockar vi har här i Sverige.

När man besöker julmarknaden ingår även entré till hela Fjärilshuset samt till akvariet Haga Ocean. En kall vinterdag kan det vara skönt att komma in i värmen en stund, och blanda de svenska dofterna och traditionerna med den tropiska regnskogens dofter och klimat. Det går också bra att handla sina julklappar, presenter och souvenirer i Fjärilshusets present- och souvenirshop.