Fjärilshuset och Haga Ocean

Fjärilshuset

I Fjärilshuset, som är uppbyggt som en tropisk regnskog, kan besökaren strosa omkring och njuta av alla vackra fjärilar och det fantastiskt välskötta växthuset och dess väldoftande, utsökta blommor och växter. Här finns massor att utforska, både för stora som små.

Hela området inklusive Fjärilshuset omfattar hela 3 000 kvm. Temperaturen inne i Fjärilshuset ligger omkring 18 grader eller högre under natten, och under dagtid runt 25 grader. Det är viktigt att temperaturen aldrig understiger 25 grader, då fjärilar trivs i fuktigt och varmt klimat. I Hagaparkens Fjärilshus lever omkring 1 000 fjärilar varje år. Här har de det bra med prunkande växtlighet, porlande vattenfall och behagligt klimat.

Haga Ocean

I Hagaparken ligger faktiskt Nordens största hajakvarium: Haga Ocean. Byggnaden, som är 30 meter lång, rymmer 1 200 000 liter vatten och en mängd olika fisk- och hajarter. Vad sägs om färgglada fiskar likt Nemo och högfenad revhaj!

Inne på Haga Ocean finns också en populär och lärorik utställning om havets fridlysta rovdjur, vithajen. Utställningen är väl värd ett besök och uppskattad av både vuxna som barn, inte minst skolklasser. På Haga Ocean är man också engagerad i ett viktigt framtidsprojekt i syfte att skapa nya kalkstensrev, s.k. “man-made reefs”, vars mål är att dra till sig biologiskt liv. Några av dessa rev finns att beskåda och läsa om inne på akvariet.

Det går att besöka både Fjärilshuset och Haga Ocean alla dagar, året om med vissa undantag för särskilda högtidsdagar/helger som midsommarafton, julafton samt juldagen.

Under olika skollov och andra ledigheter anordnar akvariet föreläsningar och presentationer, då bland andra akvariets zoolog Owe Sandström i allmänhet är på plats. Besökare har då möjlighet att höra honom berätta om akvariet och de djur som lever därinne. Ett tips är att ta reda på vilka tider som gäller för matning av hajarna, då detta går att kombinera med en presentation inne på akvariet. Vem vill inte se hajarna öppna sina stora gap!